ua en ru

Уряд розробив порядок продажу пакета акцій держави у капіталізованих банках

Уряд розробив процедуру підготовки та проведення продажу пакета акцій держави у статутному капіталі банків шляхом конкурсу. Держкомпідприємництво погодило відповідну постанову уряду, розроблену Фондом держмайна. Про це повідомляє прес-служба комітету.

У разі, якщо конкурс не відбудеться через відсутність заяв на участь у конкурсі, здійснюватиметься викуп пакета акцій акціонерами банку.

Нагадаємо, держава взяла участь у рекапіталізації 20 банків шляхом придбання акцій додаткової емісії в обмін на облігації внутрішньої державної позики.

Процедурою передбачається, що після покращення фінансового стану банків Мінфін внесе до Кабміну пропозиції щодо продажу частки держави або спільного продажу часток держави та інших акціонерів (інвесторів) у статутному капіталі банку на відкритих аукціонах.

Зокрема, серед банків, які були капіталізовані державою: ПАТ "АКБ "Київ" - 3,565 млрд грн, АБ "Укргазбанк" - 3,1 млрд грн, АТ "Родовід банк" - 2,808 млрд грн. Частка держави у статутних капіталах цих банків становить відповідно - 99,94%, 87,72% та 99,99%. За прогнозами, від приватизації названих банків передбачається отримати не менш як 16,9 млрд грн.

Кошти від продажу корпоративних прав держави у статутних капіталах банків будуть зараховуватись до державного бюджету України і спрямовуватись Мінфіном на погашення або (на вимогу Національного банку України) на достроковий викуп державних облігацій України, придбаних Національним банком України.