ua en ru

Кабмін розглядає проект постанови про виділення 1 млрд грн зі стабфонду на здешевлення квартир у недобудовах, - Мінрегіонбуд

У Кабінеті міністрів України розглядається проект постанови про виділення 1 млрд 40 млн грн зі стабілізаційного фонду на здешевлення вартості квартир у недобудовах (зі ступенем готовності 50-70%). Про це заявив на нараді у Сумах заступник міністра регіонального розвитку будівництва України Дмитро Ісаєнко, повідомляє прес-служба Сумської обласної державної адміністрації (ОДА).

За його словами, пільгові кредити під 14% річних у гривнях для фізичних осіб і забудовників буде надавати Державна іпотечна установа.

Забудовники будуть визначатися за спрощеною процедурою наказом Мінрегіонбуду. 70% вартості квартир будуть сплачувати громадяни, 30% компенсує держава. За словами Д.Ісаєнка, Міністерство не вимагає, щоб люди, які будуть купувати житло, були першочерговиками - головне, щоби вони стояли на черзі та були спроможні відразу сплатити 70% вартості квартири.

Загалом, в Україні заплановано за кошти стабілізаційного фонду здешевити житло для 15 тисяч сімей.

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Микола Деркач, у Сумській обл. у житлових чергах перебуває 57 тис. людей, з них 34,8% - це першочерговики. Він відзначив, що державні програми в першу чергу працюватимуть у тих містах, де є генеральний план забудови. Загалом, на території області нараховується 14 житлових довгобудів зі ступенем готовності 50-70%, з них сім - в обласному центрі. Для добудови всіх житлових будинків область потребує допомоги держави на суму понад 100 млн грн.