ua en ru

Кабмін розширив перелік заборонених для імпорту товарів з Росії

Кабмін розширив перелік заборонених для імпорту товарів з Росії Фото: ілюстративне фото (pexels.com)

Україна заборонила імпорт російського шиферу

Кабінет міністрів України розширив перелік заборонених для імпорту товарів з Російської Федерації, доповнивши його азбестоцементними листами (шифер). Відповідна постанова є в розпорядженні РБК-Україна.

Зокрема, з переліку заборонених для імпорту товарів з Російської Федерації виключили позицію "суміші нітрату амонію з карбонатом кальцію або іншими неорганічними речовинами, що не є добривами". В той же час перелік доповнено позиціями "суміші нітрату амонію з карбонатом кальцію або іншими неорганічними речовинами, що не є добривами з вмістом азоту не більш як 28 мас. %", а також "листи азбестоцементні гофровані (шифер)".

У пояснювальній записці зазначено, що в даний час загальні показники обсягу внутрішнього виробництва шиферу в Україні поступово зростають, вітчизняні виробники працюють з позитивною рентабельністю та прибутковістю, а виробничі потужності українських підприємств здатні повністю задовольнити потреби внутрішнього ринку України.

Враховуючи, що потужності російських підприємств по виробництву шиферу перевищують у 5,6 разів обсяг внутрішніх потреб ринку України, існує ризик збільшення імпорту шиферу. Це може призвести до погіршення господарського становища українських виробників і, як можливий наслідок, до повного знищення галузі, скорочення кількості робочих місць, збільшення соціальної напруженості в регіонах.

Відзначимо, рішення прийнято з дорученням доопрацювати питання в одноденний термін.

Фото: постанова Кабміну

Нагадаємо, раніше Україна ввела мита на імпорт російської арматури.