ua en ru

Кабмін просить Раду ввести покарання до 8 років в'язниці за сексуальну експлуатацію дітей

Кабмін просить Раду ввести покарання до 8 років в'язниці за сексуальну експлуатацію дітей Фото: Кабінет міністрів (РБК-Україна)

Пропонується передбачити кримінальну відповідальність за домагання у соцмережах дітей молодше 16 років

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді прийняти законопроект №6588 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства". Відповідний документ був зареєстрований у парламенті 15 червня 2017 року.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроектом пропонується повна імплементація в чинне законодавство України положень Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства з метою встановлення кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з сексуальною експлуатацією дітей, врегулювання процесуальних особливостей розслідування справ за участю дітей-свідків і потерпілих від цих небезпечних злочинів та запобігання вчиненню відповідних протиправних дій щодо дітей з боку осіб, які працюють у постійному контакті з ними.

Так, планується визначити, що статеві зносини або інші дії сексуального характеру з неповнолітньою особою за грошову або іншу компенсацію неповнолітньому або третій особі передбачають обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

При цьому ці ж дії, вчинені щодо малолітньої особи (до 14 років), караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Проектом передбачається, що домагання дитини, тобто пропозиція зустрічі, в тому числі з використанням інформаційних систем, зроблена повнолітньою особою особі, яка не досягла 16-річного віку, з метою розбещення або з метою залучення на виробництво продукції порнографічного характеру карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Крім того, планується ввести кримінальну відповідальність за свідоме отримання доступу до дитячої порнографії (штраф 850-1 700 гривень або обмеження волі на строк до 3 років) і за виготовлення дитячої порнографії без мети збуту (обмеження свободи на строк до 5 років або позбавлення волі на той же термін). Крім цього, планується встановити, що організація публічного показу продукції порнографічного характеру за участю неповнолітньої особи карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Крім того, відвідування такого заходу, в якому свідомо відвідувачеві відомо про участь неповнолітнього або буде використовуватися образ дитини, карається штрафом від 850 до 1 700 гривень або обмеженням волі до 3 років.

Нагадаємо, у селищі Андріївка Волноваського району затримали чоловіка, підозрюваного у вбивстві та зґвалтуванні 14-річної дівчинки.