ua en ru

Кабмін просить Раду дозволити НАБУ і Нацполіціі штрафувати підлеглих за завдану ними шкоду

Кабмін просить Раду дозволити НАБУ і Нацполіціі штрафувати підлеглих за завдану ними шкоду Фото: Володимир Гройсман (facebook.com/volodymyrgroysman)

У Раді зареєстрований відповідний законопроект

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді України дозволити директору Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і голові Національної поліції стягувати частина заробітної плати з підлеглих за завдану ними матеріальні збитки. Відповідний законопроект №7133 був зареєстрований в Раді 21 вересня 2017 року.

У пояснювальній записці до законопроекту "Про матеріальну відповідальність військовослужбовців і деяких інших осіб" зазначено, що у зв'язку з законодавчими змінами, поза увагою залишилося питання матеріальної відповідальності поліцейських, посадових осіб податкової міліції, НАБУ, органів і підрозділів системи цивільного захисту, кримінально-виконавчої служби .

Так, планується передбачити, що особа може бути притягнута до матеріальної відповідальності на протязі 1 року з дня виявлення заподіяної шкоди. При цьому відшкодування шкоди здійснюється на підставі наказу командира (начальника) шляхом стягнення сум заподіяної шкоди з місячного грошового забезпечення винної особи.

Планується, що особа, яка завдала шкоди, за згодою командира (начальника) може добровільно відшкодувати його розмір повністю або частково, передати для відшкодування рівноцінне майно або відремонтувати пошкоджене майно. При цьому не допускається відшкодування шкоди рівноцінним майном в разі втрати або пошкодження зброї, боєприпасів та спеціальної техніки.

Відзначається, що стягнення збитків планується здійснювати щомісяця з грошового забезпечення особи в розмірі до 20% місячного забезпечення.

Нагадаємо, раніше Департамент захисту економіки Національної поліції України повідомляв, що загальна сума штрафів, накладених на посадових осіб за порушення антикорупційного законодавства, становить 1,8 млн гривень.