ua en ru

Кабмін подовжив можливість використання авансових платежів для кіновиробництва у 2016

Кабмін подовжив можливість використання авансових платежів для кіновиробництва у 2016 Фото: засідання Кабінету міністрів України (прес-служба уряду)

Постанова уряду спрямована на недопущення зриву виробництва національних фільмів

Кабінет міністрів України створив умови для стабільного фінансування національного кіновиробництва. Про це з посиланням на опубліковану на урядовому порталі постанову №959 від 18 листопада 2015 року "Про внесення зміни до пункту 2 постанови КМУ від 23 квітня 2014 р. №117" повідомили у прес-службі Міністерства культури України.

Як зазначається, нормативний акт розроблено з метою впорядкування ритмічності процесу фінансування кіновиробництва та недопущення консервування та зриву виробництва національних фільмів.

Виробництво фільмів в залежності від виду триває від трьох місяців до 1,8 року. Програма виробництва та розповсюдження національних фільмів затверджується Мінкультом на два роки.

"Для завершення виробництва фільмів необхідне здійснення стабільного фінансування відповідно до потреб виробництва за графіком, який надзвичайно залежний від сезонності зйомок, незважаючи на такі фактори, як необхідність, в тому числі, і у зйомках натури в різні пори року, а процес фінансування програми відбувається переважно наприкінці року", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили в Мінкульті, неритмічне фінансування, щорічне недофінансування кіновиробництва і відкриття бюджетних призначень не раніше другого кварталу в попередні роки призводили до систематичного призупинення та консервацій виробництва, розпадання знімальних груп, зміни творчих концепцій і повного зриву виробництва фільмів.

Згідно з повідомленням прес-служби, прийняття постанови Кабміну №959 дає можливість виконавцям кошти, отримані на виробництво фільмів наприкінці року, використовувати за призначенням протягом шести місяців, здійснивши перенесення зобов'язань на наступний бюджетний рік.

Уряд вніс зміни до постанови КМУ #117 від 24.04.14р., подовживши можливість використання авансових платежів, сплачених в цьому році за договорами про виробництво українських фільмів на наступний рік.

Posted by Philip Illienko on 25 листопад 2015 р.

Крім того, урядовий документ забезпечить створення належних правових, організаційних та економічних умов для розвитку національної кіноіндустрії та створить умови для наповнення вітчизняного кінотелевідеоринку конкурентоспроможними національними фільмами, створеними за рахунок державного замовлення та на умовах державної фінансової підтримки.

Як повідомлялося, Нацтелерадіо продовжить моніторинг серіальної продукції в телеефірі.