ua en ru

Кабмін закликає НКРЕКП переглянути рішення щодо запровадження RAB-тарифів для обленерго

Кабмін закликає НКРЕКП переглянути рішення щодо запровадження RAB-тарифів для обленерго Фото: будівля Кабміну України (Віталій Носач, РБК-Україна)

Запровадження нової методики введення RAB-тарифів є винятково прерогативою і компетенцією НКРЕКП

Кабінет міністрів України закликає Національну комісію з регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) переглянути рішення щодо запровадження стимулюючих тарифів для обленерго (RAB-регулювання). Про це йдеться у повідомленні на сайті Кабміну.

Як зазначили у Кабміні, запровадження нової методики введення RAB-тарифів є винятково прерогативою і компетенцією НКРЕКП.

"Уряд не має жодного відношення ані до прийняття цього рішення, ані до його публікації. Уряд закликає НКРЕКП переглянути своє рішення й зробити RAB-тарифи в Україні виваженими", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що Кабмін підтримує ідею стимулюючого тарифоутворення, разом з тим Кабмін не підтримує прийняте НКРЕКП рішення.

"Той варіант рішення, який був прийнятий НКРЕКП, уряд не підтримує, і ця позиція неодноразово озвучувалась публічно. Встановлені НКРЕКП одинакові показники дохідності і на стару, і на нову базу активів - 12,5%, призведуть до необґрунтованого зростання тарифів для промисловості, що безпосередньо відобразиться на споживачах через зростання цін на товари та послуги", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ідея RAB-регулювання полягає у додаткових інвестиціях для будівництва та модернізації інфраструктури електричних мереж й стимулювання ефективності витрат електророзподільних компаній.

Нагадаємо, раніше глава НКРЕКП Дмитро Вовк заявляв, що не дивлячись на зростання оптової ринкової ціни на електроенергію, тарифи для населення не зміняться.