ua en ru

Кабмін визнав "декларативний принцип" Н.Королевської для бізнесу, - експерт

Кабінет міністрів України визнав декларативний принцип для бізнесу, який відстоює голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська. Про це заявив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, коментуючи постанову Кабінету міністрів України №725 "Про затвердження переліку певних дій відносно здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть проводитися на підставі надання декларації".

На думку експерта, комітет з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва на чолі з Н.Королевською послідовно відстоює необхідність впровадження в Україні декларативного принципу для бізнесу. "Після прийняття поправок Н.Королевської до закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", декларативний принцип був поширений на всі види бізнесу, окрім тих, список яких мав затвердити Кабмін. Сьогодні, ми нарешті, отримали цей список, і таким чином, уряд де-юре і де-факто визнав декларативний принцип Королевської", - сказав він.
В той же час, О.Голобуцький вважає, що чиновники постаралися максимально розширити список видів бізнесу, на які не поширюється декларативний принцип. "Те, що Кабмін оперативно, протягом місяця після набуття чинності законом затвердив список видів діяльності, на які як і раніше потрібно отримувати дозвіл, - це добре. Погано те, що чиновники постаралися його максимально розширити, залишивши собі поле для корупції. І, хоча сьогодні нам обіцяють, що список з часом буде скорочений, виникає питання, навіщо треба було ухвалювати сирий, погано підготовлений документ?", - відзначив О.Голобуцький.
На його думку, кількість видів бізнесу, на відкриття яких потрібно отримати дозвіл, необхідно скоротити, як мінімум, удвічі. "Ідеологія законодавства про дозвільну систему направлена на те, аби розв'язати руки підприємницькій ініціативі людей, дати можливість безперешкодно починати новий бізнес, і максимально скоротити контакти підприємця і чиновника - чим менше вони перетинаються, тим менше можливостей вимагати хабарі", - вважає експерт Агентства моделювання ситуацій.
Він відзначив, що кінцевою метою декларативного принципу Н.Королевської є створення системи, в якій підприємець отримуватиме дозволи лише на ті види діяльності, які пов'язані із загрозою безпеки держави, загрозою здоров'ю і життю громадян, а також з доступом до обмежених видів ресурсів. "Сьогодні зроблений перший крок - декларативний принцип офіційно визнаний і запрацьований. Наступним кроком буде поширення його на максимальну кількість видів бізнесу, а значить скорочення кількості заборон. Перелік виключень повинен прийматися один раз, діяти мінімум 3 роки і включати не більше 40 видів діяльності, Лише так ми зможемо побудувати ефективну економіку, створити нові робочі місця і наповнити бюджет", - заявив О.Голобуцький.
Нагадаємо, після набуття чинності поправок до закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" підприємці отримали право здійснювати господарську діяльність за декларативним принципом. Законом встановлюється, що право суб'єктів господарювання на проведення певних дій на підставі представлення декларації поширюється на всі види діяльності, не заборонені законом.
Перелік видів господарської діяльності, які не можуть здійснюватися на підставі представлення декларації, в 30-денний термін визначається Кабінетом міністрів України.
Законом передбачено, що "в разі незатвердження Кабінетом міністрів впродовж місяця з дня публікації переліку певних дій із здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть вестися на підставі надання декларації, суб'єкт господарювання має право на ведення господарської діяльності або видів господарської діяльності за поданням декларації".