ua en ru

Кабмін ухвалив пакет рішень щодо управління держкомпаніями

Кабмін ухвалив пакет рішень щодо управління держкомпаніями Фото: Степан Кубів

Відповідно до запропонованих критеріїв наглядові ради створять у 41 держкомпанії

Кабінет міністрів України схвалив пакет рішень щодо управління державними компаніями. Відповідне рішення було ухвалене сьогодні на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"На виконання закону України 1405 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної та комунальної власності пропонуємо ухвалити спочатку 4, потім 2 постанови КМУ щодо корпоративного управління та прозорості у державних підприємствах та господарських товариствах, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належать державі", - заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

Зокрема, серед ухвалених документів: критерії, відповідно до яких утворення наглядових рад є обов'язковими для держкомпаній; порядок утворення, функціонування та ліквідації наглядової ради державних монетарних підприємств; порядок комплексного відбору, призначення, обрання незалежної члена наглядової ради держкомпанії; вимоги до незалежного члена наглядової ради держкомпанії.

Також на засіданні ухвалено порядок відбору та призначення представника держави у наглядову раду державної компанії; порядок оприлюднення інформації про діяльність держкомпанії та порядок встановлення чітких цілей діяльності держкомпаній.

"Відповідно до запропонованих критеріїв, наглядові ради мають бути обов'язково створені у 41 найбільшій державній компанії, включаючи НАК "Нафтогаз України", де наглядова рада вже створена", - зазначив Кубів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що понад 3,5 тисяч державних компаній є джерелом збитків для держбюджету.