ua en ru

Кабмін вважає за краще імпортувати вугілля марки Г, а не розвивати вітчизняну добичу, - експерт

Кабмін вважає за краще імпортувати вугілля марки Г, а не розвивати вітчизняну добичу, - експерт Фото: Валентин Землянський (facebook.com/Валентин Землянский)

Мова йде про намір "Центренерго" закупити 2 млн тонн вугілля в США

Кабінет міністрів України воліє імпортувати вугілля марки Г, що видобувається в Україні, а не розвивати вітчизняні підприємства, які можуть збільшити видобуток. Про це заявив директор енергетичний програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

"На жаль, уряд не зробив акцент на необхідності видобутку вугілля газової групи, вважаючи за краще варіант імпорту в Україну цього вугілля як для підготовки до поточного опалювального сезону, так і для використання в подальшому для виробництва електроенергії", - зазначив експерт.

За його словами, мова йде про держкомпанію "Центренерго", яка має намір закупити в США 2 млн тонн не тільки дефіцитного антрацитового вугілля, але і вугілля газової марки, яке видобувається на державних і приватних шахтах в Україні.

"Не виключено, що контракт буде поширюватися і на вугілля газової групи, яке будуть завозити з США", - уточнив Землянський.

Як повідомлялося раніше, народний депутат України Олег Ляшко закликав прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана не дозволяти імпорт газового вугілля в Україну, оскільки таке рішення може знищити вітчизняну вугільну галузь. Депутат назвав дане рішення абсурдним, зазначивши, що Україна буде витрачати валюту на закупівлю непотрібного для країни вугілля, при цьому продовжить знижувати фінансування і видобуток на вітчизняних шахтах.