ua en ru

Кабмін надав доступ до земельного держкадастру органам місцевого самоврядування

Кабмін надав доступ до земельного держкадастру органам місцевого самоврядування Фото: глоова Кабміну Арсеній Яценюк

Про це свідчить відповідна постанова

Кабінет міністрів України надав доступ до Державного земельного кадастру органам місцевого самоврядування. Про це свідчить постанова №205 від 21 березня 2016 року, опублікована на сайті Кабміну.

"Зроблено крок на шляху до децентралізації у сфері земельних відносин: відтепер органи державної влади, органи місцевого самоврядування отримають доступ до Державного земельного кадастру і матимуть можливість користуватися інформацією Державного земельного кадастру при прийнятті управлінських рішень", - сказано в повідомленні.

Так, на засіданні уряду було прийнято постанову "Деякі питання ведення Державного земельного кадастру". Документом визначається порядок надання безпосереднього доступу до відомостей Державного земельного кадастру широкому колу посадових осіб та фаховим спеціалістам. Відтепер заінтересовані особи можуть самостійно отримувати необхідні відомості про об'єкти Державного земельного кадастру, його картографічну основу, відомості про земельні ділянки, їх власників та користувачів.

Крім того, постановою визначено за яким порядком надаватимуться витяги та інші документи з Державного земельного кадастру адміністраторами центрів надання адміністративних послуг та уповноваженими особами виконавчих органів місцевого самоврядування, що сприятиме децентралізації. Документом також запроваджується механізм надання відомостей з Державного земельного кадастру з використанням можливостей Інтернету.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року в Україні відкрили інформацію про власників і користувачів земельних ділянок по всій території країни. У Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру відзначають, що відкриття реєстру значно посилить контроль громадянського суспільства за використанням та обігом земель в країні.