ua en ru

Уряд запропонує Раді схвалити Cтратегію екологічної політики до 2030 року

Уряд запропонує Раді схвалити Cтратегію екологічної політики до 2030 року Фото: Остап Семерак (menr.gov.ua)

Семерак підкреслив, що Україні необхідна нова екологічна політика

Кабінет міністрів запропонує парламенту схвалити розроблену Міністерством екології та природних ресурсів Cтратегію екологічної політики до 2030 року. Про це повідомив голова Мінекології Остап Семерак, передає прес-служба міністерства.

"Екологічні стандарти й досі не інтегровані ні у повсякденне життя, ні у галузеві політики, як це є в Європейському союзі. Бізнес не поспішає переходити до екологічно дружніх процесів виробництва. Це означає, що Україні необхідна нова екологічна політика… ми повинні розірвати залежність економічного зростання від забруднення, а зростати економічно, зберігаючи довкілля, всі природні ресурси", - підкреслив Семерак.

Так, відповідна стратегія визначає 5 стратегічних цілей для України, які стосуються поширення екологічної освіти, врахування екологічних норм під час прийняття рішень щодо соціально-економічного розвитку України, зниження екологічних ризиків для екосистем та здоров'я громадян і розвитку державної системи природоохоронного управління.

Уряд запропонує Раді схвалити Cтратегію екологічної політики до 2030 року

Фото: інфографіка

Уряд запропонує Раді схвалити Cтратегію екологічної політики до 2030 року

Фото: стратегія

Очікується, що завдяки ухваленню документу держава до 2030 року отримає сучасні системи моніторингу, ринкові механізми для озеленення економіки, а також зменшення викидів парникових газів і скорочення викидів від стаціонарних джерел забруднення на 15% порівняно із 2015 роком.

Семерак наголосив, що стратегія вперше містить 30 чітких та вимірюваних індикаторів успішності її виконання. Міністр додав, що цілі екологічної стратегії у разі її ухвалення парламентом можуть переглядатися кожні 5-6 років залежно від ефективності їх впровадження.

Нагадаємо, раніше Семерак повідомив, що Україна займає зараз одне з п'яти місць за кількістю смертей через забруднення повітря.