ua en ru

Кабмін пропонує стягувати податок на розкіш з легкових автомобілів і мотоциклів тільки в разі перевищення граничної вартості

Новий законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування багатства і предметів розкоші" змінить принцип оподаткування рухомого майна. Уряд пропонує відмовитися від прив'язки податку до об'єму двигуна, а стягувати податок на розкіш з легкових автомобілів і мотоциклів тільки в разі перевищення граничної вартості: понад 700 МЗ (765,8 тис. грн) - для автомобілів і 200 МЗ (218,8 тис. грн) - для мотоциклів. При цьому податком в розмірі 40% від вартості покупки всередині країни (плюс ПДВ при ввезенні) буде обкладатися тільки новий транспорт. Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування багатства і предметів розкоші", підтриманий урядом, копія якого опинилася в розпорядженні видання "Комерсант-Україна".

При купівлі вживаних транспортних засобів, у тому числі дорогих раритетних моделей, новий податок не буде сплачуватися. У перших версіях документа пропонувалося стягувати податок з усіх транспортних засобів з об'ємом двигуна понад 3-3,4 тис. куб. см із застосуванням понижуючого коефіцієнта в залежності від терміну експлуатації. За словами співрозмовника видання, нова схема, на якій наполіг прем'єр-міністр Микола Азаров, зробить вигідним ввезенням в Україну б/в автомобілів навіть з урахуванням високої ставки акцизу.

Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко вважає логічним відмову від прив'язки до обсягу двигуна, так як є дорогі автомобілі з невеликим об'ємом, наприклад 2-літрові Mercedes і Porsche, ціна яких доходить до 100 тис. дол. "Але сама величина податку маячна. Будуть переходити або на б/в, або реєструвати, наприклад, у Польщі, оформляти спільне користування з нерезидентом і в Україні їздити по довіреності. А контролювати це вже неможливо", - додає експерт. Не будуть платити 40-відсотковий податок також власники старих яхт, гідроциклів, літаків і вертольотів.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що додаткові надходження до держбюджету від введення податку на багатство можуть скласти 500 млн грн на рік.