ua en ru

Кабмін пропонує ВРУ впровадити інформаційну систему портового співтовариства

Кабмін пропонує ВРУ впровадити інформаційну систему портового співтовариства Фото: Кабінет міністрів України

Це складова частина заходів зі спрощення процедур міжнародної торгівлі під час транспортних перевезень

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді впровадити інформаційну систему портового співтовариства (ІСПС). Відповідний законопроект №3761 "Про внесення змін до закону "Про морські порти України" щодо функціонування інформаційної системи портового співтовариства" був зареєстрований в парламенті 13 січня 2016 року.

"Впровадження інформаційної системи портового співтовариства є складовою частиною заходів із спрощення процедур міжнародної торгівлі під час транспортних перевезень, передбачених Планом заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2014 - 2017 роки, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 847", - сказано в пояснювальній записці.

Так, документ розроблено з метою досягнення рівня розвитку морських портів, який забезпечував би їх функціонування як повноправного елемента міжнародної транспортної системи.

"Удосконалення та оптимізація технологічних процесів за рахунок впровадження електронного документообігу повинні сприяти підвищенню ефективності діяльності в морських портах, більш повному використанню геополітичного положення України, задоволенню потреб економіки у транспортному сервісі, сприяти залученню транзитних вантажів, а також мінімізувати ризики для скоєння корупційних діянь", - відзначають автори законодавчої ініціативи.

Зокрема, законопроектом передбачається внесення змін до статей 1, 12 та 15 закону "Про морські порти України".

Так документом визначається коло підприємств, установ організацій, які є учасниками портового співтовариства; установлюються принципи планування, створення, функціонування, розвитку ІСПС; регламентуються процедури визначення структури і формату обміну даними, порядок та умови підключення та використання ІСПС.

Законопроектом також впроваджується принцип мовчазної згоди, відповідно до якого у разі відсутності заперечень з боку державних органів, уповноважених здійснювати відповідні види контролю в пунктах пропуску через держкордон України, по закінченні часу, визначеного технологічною схемою обробки і оформлення осіб, товарів, у тому числі вантажів та багажу, та пасажирів у морських портах з використанням ІСПС автоматично проставляється позитивне рішення щодо результатів проведення контролю.

Прийняття документу не потребує витрат із державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури України та Державна фіскальна служба (ДФС) України 25 грудня 2015 року підписали меморандум про співпрацю в галузі інформаційних технологій щодо взаємодії за процедурами у морських портах.