ua en ru

Кабмін пропонує ВРУ вдосконалити дистанційне здобуття освіти на окупованих територіях

Кабмін пропонує ВРУ вдосконалити дистанційне здобуття освіти на окупованих територіях Фото: Кабінет міністрів України

У Раді зареєстрований відповідний законопроект

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді вдосконалити дистанційну форма здобуття освіти в умовах окупації частини території України. Відповідний законопроект №3832 був зареєстрований в парламенті 28 січня 2016 року.

"Метою проекту закону є вдосконалення механізму здобуття освіти для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, а також заохочення осіб, які здобували освіту на тимчасово окупованій території, до продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України", - сказано в пояснювальній записці.

Зазначається, що також потребує врегулювання проблема документів про освіту, які отримують випускники навчальних закладів, розташованих на тимчасово окупованій території, адже такі документи не можуть бути визнані, нострифіковані та не підлягають обміну Міністерством освіти і науки України чи будь-якими іншими державними органами. Так, законопроектом також пропонується надати можливість особам, які завершили навчання за відповідним рівнем вищої освіти на тимчасово окупованій території, пройти атестацію для визнання кваліфікацій, здобутих в процесі навчання.

Зокрема, документом пропонується запровадити надання квот для здобуття вищої освіти особами, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Законопроектом передбачається запровадити процедуру атестації для визнання кваліфікацій, здобутих громадянами України та іноземцями в процесі навчання на тимчасово окупованій території.


Підкреслюється, що реалізація зазначеного законопроекту не потребує додаткових витрат державного та місцевих бюджетів України. Реалізація законопроекту в частині надання квот для здобуття вищої та професійної освіти громадянами України, що проживають на тимчасово окупованій території, здійснюватиметься в межах виділених обсягів державного замовлення.

Нагадаємо, 29 січня біля будівля Кабінету міністрів України близько 500 активістів вимагали повернути фінансування закладів професійно-технічної освіти з державного бюджету.