ua en ru

Уряд пропонує ВРУ уповноважити його затверджувати правила охорони теплових мереж

Уряд пропонує ВРУ уповноважити його затверджувати правила охорони теплових мереж Фото: Кабмін України

У парламенті зареєстрований відповідний законопроект

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді уповноважити уряд затверджувати правила охорони теплових мереж. Відповідний законопроект №3750 "Про внесення змін до закону "Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів" був зареєстрований в парламенті 4 січня 2016 року.

Відповідно до пояснювальної записки, досвід експлуатації теплових мереж свідчить, що низка конфліктних ситуацій по забудові і нещасних випадків, пов'язаних з особливим режимом охоронних зон, виникає через неналежне правове регулювання питань фіксування порушень в охоронних зонах теплових мереж, контролю технічного стану теплових мереж, розмежування прав, обов'язків та відповідальності користувачів цих мереж і третіх осіб.

"Чинне законодавство України не встановлює повноважень Кабінету Міністрів України затверджувати Правила охорони теплових мереж, у зв'язку з чим виникає прогалина в законодавстві", - сказано в записці.

Автори документу зазначають, що прийняття документу дозволить встановити повноваження уряду затверджувати Правила охорони теплових мереж і дозволить в майбутньому прийняти постанову щодо затвердження правил, яка дозволить забезпечити технологічну безпеку використання теплових мереж, чітку регламентацію використання теплових мереж, фіксацію правопорушень з боку користувачів і третіх осіб тощо.

Нагадаємо, голова уряду Арсеній Яценюк доручив перерахувати плату за опалення для будинків, де послуга була надана неякісно.