ua en ru

Уряд пропонує ВРУ дозволити використовувати землі оборони для розміщення засобів зв'язку і навігації

Уряд пропонує ВРУ дозволити використовувати землі оборони для розміщення засобів зв'язку і навігації Фото: Кабінет міністрів України

Відповідний законопроект зареєстрований в Раді

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді прийняти законопроект №4184 "Про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про використання земель оборони" щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок". Відповідний документ був опублікований 9 березня 2016 року.

У пояснювальній записці зазначається, що стаття 4 закону "Про використання земель оборони" передбачає можливість використання земель оборони в господарських цілях за умови отримання відповідного дозволу лише з метою:

- вирощування сільськогосподарських культур, випасання худоби та заготівлі сіна фізичним і юридичним особам;
- використання для будівництва об'єктів соціально-культурного призначення, житла для військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також соціального та доступного житла без зміни їх цільового призначення.

Так, прийняття законопроекту дасть змогу за погодженням з Міністерством оборони України використовувати землі оборони для розміщення засобів зв'язку, навігації та спостереження (радіотехнічного забезпечення), що належать підрозділам об'єднаної цивільно-військової системи (ОЦВС) організації повітряного руху України.

Зазначається, що документ сприятиме створенню більш тісної взаємодії підрозділів ОЦВС та підрозділів Міністерства оборони України в частині організації використання повітряного простору як у мирний час, так і в особливий період.

"Подальше врегулювання процесу використання земель оборони для розміщення засобів зв'язку, навігації та спостереження (радіотехнічного забезпечення), що належать підрозділам об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України, сприятиме ефективнішому використанню вже виділених земельних ділянок, дасть змогу не виводити з користування землі іншого призначення для розміщення засобів ЗНС, зменшити витрати на створення енергетичної, транспортної та соціальної інфраструктур під час введення в експлуатацію нових засобів", - сказано в пояснювальній записці.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді ввести відповідальність за недбале користування меліоративними системами і зрошуваних землях. Відповідний законопроект №4183 був зареєстрований в парламенті 9 березня 2016 року.