ua en ru

Кабмін пропонує ВР не відносити пов'язані з ризиком для життя роботи до громадських

Кабмін пропонує ВР не відносити пов'язані з ризиком для життя роботи до громадських Фото: Кабінет міністрів України

Відповідний проект закону зареєстрований в парламенті

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді встановити, що до громадських робіт не належать пов'язані з ризиком для життя і здоров'я роботи. Відповідний проект закону №3566 "Про внесення зміни до статті 31 Закону України "Про зайнятість населення" (щодо унормування громадських робіт)" був зареєстрований в парламенті 1 грудня 2015 року.

Так законопроектом встановлюється, що до громадських робіт не належать роботи, визначені переліком робіт з підвищеною небезпекою, затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці. Види громадських робіт визначаються місцевими державними адміністраціями, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад.

У пояснювальній записці підкреслюється, що відповідно до статті 18 закону "Про охорону праці", працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

До зазначених робіт не допускаються працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

Відзначається, що вищезазначені умови неможливо виконати у разі залучення працівників до громадських робіт з підвищеною небезпекою, оскільки це може не тільки спричинити неякісне виконання завдань, але й призвести до нещасних випадків.

Нагадаємо, Кабмін пропонує Верховній Раді скасувати фінансування системи ідентифікації та реєстрації тварин.