ua en ru

Уряд пропонує ВР встановити ставку ПДФО та податку на прибуток 18%, ЄСВ та ПДВ -20% з 2016

Уряд пропонує ВР встановити ставку ПДФО та податку на прибуток 18%, ЄСВ та ПДВ -20% з 2016 Фото: Кабінет міністрів України

Проект Податкового кодексу зареєстрований у парламенті

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді внести зміни до Податкового кодексу для проведення податкової реформи. Відповідний законопроект №3630 був зареєстрований у парламенті 11 грудня 2015 року.

Згідно з концепцією податкових змін, яка була схвалена урядом, ставка податку на доходи фізичних осіб та податку на прибуток встановлюється на рівні 18%, а єдиного соціального внеску та податку на додану вартість - 20% з 2016 року. Разом з тим ставки ПДФО та податку на прибуток складуть 17% з 2017 року. Ставки основних податків повинні набути чинності з 2016 року.

Крім того, передбачається підвищення порогу реєстрації ПДВ платника з 1 млн гривень до 2 млн гривень. Законопроект передбачає відмову від системи сплати авансових платежів з податку на прибуток.

Зміни до податкового кодексу повинні набути чинності з 2 кварталу 2016 року, у зв'язку з тим, що перші три місяці Кабмін буде вносити деякі правки.

Також документом передбачається встановити перехідний період для аграріїв на 1 рік в пропорції 75:25: 75% ПДВ буде сплачуватися до бюджету, а 25% буде залишатися на спеціальних інвестиційних рахунках для користування платниками податків.

Законопроектом пропонується відновити право на відшкодування ПДВ для всіх експортерів зернових і технічних культур.

Ставка ПДВ для фармацевтики буде збережена на рівні 7%.

Нагадаємо, фракція Блок Петра Порошенко допускає переформатування уряду, але після прийняття нового Податкового кодексу і державного бюджету на 2016 рік.