ua en ru

Уряд пропонує ВР врегулювати забезпечення житлом мобілізованих в особливий період військових

Уряд пропонує ВР врегулювати забезпечення житлом мобілізованих в особливий період військових Фото: Кабінет міністрів України

Відповідний проект закону зареєстрований в Раді

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді впорядкувати питання забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців, яких призвано на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Відповідний проект закону №3591 було зареєстровано в парламенті 7 грудня 2015 року.

Зокрема парламенту пропонують встановити розміщення безкоштовно в казармах всіх видів, інших пристосованих для розміщення військовослужбовців приміщеннях у розташуванні військової частини та в гарнізоні.

Передбачається збереження деяких житлових прав військових, яких призвано на військову службу під час мобілізації, на особливий період, після призову на військову службу шляхом запровадження норм, відповідно до яких за тимчасово відсутніми військовослужбовцями цієї категорії зберігається жиле приміщення понад шість місяців.

Також пропонується створення правових підстав для посилення соціального захисту сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції.

Крім того, передбачається усунути неоднозначності використання нормативно-правових актів у сфері забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей шляхом внесення відповідних змін до Житлового кодексу УРСР.

У пояснювальній записці підкреслюється, що забезпечення житлом сімей військових, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проведення АТО, передбачається здійснювати в основному за рахунок відповідних програм, передбачених у державному бюджеті, в межах виділених коштів або за рахунок коштів резервного фонду держбюджету. У цих випадках реалізація положень проекту Закону в частині забезпечення сімей зазначених загиблих військовослужбовців полягає у визначенні Кабміном порядку та умов використання передбачених у державному бюджеті коштів.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що грошове забезпечення українських військових зросте до 6133 гривень.