ua en ru

Кабмін пропонує ВР впорядкувати нагляд у сфері використання ядерної енергії

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України впорядкувати державний нагляд у сфері використання ядерної енергії.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України впорядкувати державний нагляд у сфері використання ядерної енергії. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 4156 "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", текст якого розміщений на сайті ВР.

Законопроект пропонує внесення змін до закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", зокрема, заходи державного нагляду поширюються не лише на ліцензіатів, а й на інших суб'єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії, діяльність яких підлягає державному регулюванню, але не ліцензується або ліцензується, але на момент державного нагляду суб'єкти ще не стали ліцензіатами.

Також проектом закону пропонується внесення змін до статті 171 закону України "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії", якими встановлюються норми щодо примусового виконання рішень головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України чи його заступників про накладання штрафів у разі невиконання цих рішень суб'єктами діяльності у сфері використання ядерної енергії добровільно.

Крім того, на законодавчому рівні закріплюється форма прийняття рішень головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України чи його заступників.

Також норми статті 171 закону України "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії" щодо відповідальності суб'єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії за невиконання чи неналежне виконання умов ліцензії та/або іншого документа дозвільного характеру приводяться у відповідність до статті 82 закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" і передбачається, що відповідальність за зазначене правопорушення настає, якщо це завдало або могло завдати шкоди здоров'ю людей чи навколишньому природному середовищу.

"Прийняття проекту закону сприятиме впорядкуванню державного нагляду у сфері використання ядерної енергії, що сприятиме підвищенню рівня ядерної та радіаційної безпеки", - йдеться у пояснювальній записці до документу.