ua en ru

Кабмін пропонує ВР створити Нацкомісію з держрегулювання в сфері транспорту

Кабмін пропонує ВР створити Нацкомісію з держрегулювання в сфері транспорту Фото: Кабінет міністрів України

Законопроектом встановлюються функції Нацкомісії

Кабінет міністрів України пропонує парламенту створити Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту. Відповідний законопроект № 3835 був зареєстрований у Верховній Раді 28 січня 2016 року.

Згідно з пояснювальною запискою, створення такої комісії має забезпечити ефективне державне регулювання діяльності на ринках природних монополій та суміжних ринках у галузі транспорту, зокрема з питань формування тарифної політики.

Пропонується встановити, що Нацкомісія з транспорту є органом держрегулювання діяльності суб'єктів природних монополій у сфері транспорту та суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках у сфері транспорту.

Серед функцій комісії:

установка тарифів на послуги, що надаються суб'єктами природних монополій у сфері транспорту та суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність на суміжних ринках, відповідно до законодавства;

проведення моніторингу ринку транспортних послуг у порівнянні зі світовим;

розробка пропозицій щодо вдосконалення законодавства у зазначеній сфері;

внесення пропозицій щодо укладення державних контрактів, розробки стандартів і показників якості послуг у сфері транспорту, а також пропозицій з регулювання інвестиційних процесів у даній сфері.

Відповідно до законопроекту, за невиконання або несвоєчасне виконання суб'єктами природних монополій у сфері транспорту або суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність на суміжних ринках, рішень Нацкомісії з транспорту передбачено штраф для посадових осіб цих суб'єктів у розмірі від 2 до 5 тис. Неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді ратифікувати протокол про стійкий транспорт до рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Відповідний законопроект №0081 був зареєстрований у Раді 19 січня 2016 року.