ua en ru

Кабмін пропонує ВР дозволити підприємствам використовувати землі нафтогазових родовищ до ухвалення рішення про їх викуп

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України дозволити підприємствам, які проводять геологознімальні та пошукові роботи, використовувати земельні ділянки нафтогазових родовищ до прийняття рішення ВР про їх викуп на підставі договору з їх власником.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України дозволити підприємствам, які проводять геологознімальні та пошукові роботи, використовувати земельні ділянки нафтогазових родовищ до прийняття рішення ВР про їх викуп. Про це йдеться в законопроекті № 4042 "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо спрощення надання земельних ділянок для спорудження, будівництва, експлуатації та обслуговування нафтових і газових свердловин і пов'язаних з їх обслуговуванням чи експлуатацією об'єктів трубопровідного транспорту, виробничих споруд, під'їзних доріг, ліній електропередач та зв'язку", текст котрого размещен на сайте Верховной Рады Украины.

В пояснювальній записці до законопроекту уряд зазначає, що майже всі площі нафтових і газових родовищ Дніпровсько-Донецької западини - основного нафтогазовидобувного регіону України, в якому видобувається понад 85% газу і понад 72% нафти від обсягу видобутку їх в Україні - розташовані в зоні особливо цінних земель. Погодження питань, пов'язаних з вилученням (викупом) особливо цінних земель, на сьогодні належить до компетенції Верховної Ради України. Тому законодавчо встановлені терміни відведення земельних ділянок складають від 4 місяців, а на практиці тривають 2-5 років.

"Згідно з законодавством до моменту завершення процедури відведення земель і отримання правовстановлюючого документа на земельну ділянку необхідно зупинити облаштування продуктивної свердловини, законсервувавши її на період оформлення права на земельну ділянку, що в свою чергу призводить до зривів термінів будівництва трубопроводів-шлейфів до свердловин, та введення їх в експлуатацію, зменшення надходжень до бюджетів всіх рівнів, зменшення суми нарахування та сплати ресурсних платежів", - йдеться в пояснювальній записці до документу.

Для вирішення зазначеної проблеми та забезпечення своєчасного виконання програм з видобутку природного газу та нафти пропонується внести зміни та доповнення у 97 і 99 статтю Земельного кодексу України, які будуть враховувати особливості встановлення земельних сервітутів для розміщення об`єктів трубопровідного транспорту, нафтових і газових свердловин.

Так, законопроект вносить доповнення до статті 97 Земельного кодексу України, згідно з якими підприємства, які проводять геологознімальні, пошукові, геодезичні та інші розвідувальні роботи, зокрема геологічне вивчення нафтогазоносності надр, у тому числі буріння і облаштування нафтогазових свердловин, можуть використовувати земельні ділянки, необхідні для проведення таких робіт, на підставі договору з власником землі або за погодженням із землекористувачем, без зміни їх цільового призначення.

"Розгляд відповідного звернення заінтересованої сторони про укладення зазначеного договору або надання погодження землекористувачем здійснюється протягом 15 днів з моменту одержання відповідного звернення. За бажанням однієї із сторін договір може бути посвідчений нотаріально", - йдеться в документі.