ua en ru

Кабмін пропонує ВР дозволити нардепам не вказувати склад сім’ї при отриманні житла

Кабінет міністрів України пропонує виключити довідку про склад сім'ї з переліку документів, необхідних для забезпечення народних депутатів України житлом. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 3857 "Про внесення змін до деяких законів України щодо інформації про склад сім'ї", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

"Довідка про склад сім'ї є складовою радянського інституту прописки, який обумовлював можливість проживання за однією адресою лише членів сім'ї. На сьогодні члени сім'ї можуть бути зареєстрованими за різними адресами, тому жодний орган влади не може оформити таку довідку", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Таким чином Кабмін пропонує на законодавчому рівні визначити вичерпний перелік документів та довідок, які подаються особами під час отримання адміністративних послуг, для реалізації їх прав, а також забезпечення в разі необхідності відповідного інформаційного обміну.

Так, законопроект пропонує виключити довідки про склад сім'ї із законів України ",Про статус народного депутата України", "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", якими передбачено їх надання.

"Родинні відносини між особами встановлюються документами, що видаються внаслідок реєстрації актів цивільного стану, установлення опіки, піклування тощо. Тобто, під час реалізації особою своїх прав, які потребують встановлення родинних відносин з іншими особами, є доцільним надання зазначених документів", - йдеться у пояснювальній записці до проекті закону.

Зокрема, законопроект вносить зміни до стаття 35 частини 9 закону України "Про статус народного депутата України", згідно з якими до заяви на одержання службового жилого приміщення народний депутат пред'являє паспорт громадянина України та паспорти або паспортні документи членів його сім'ї, що проживають разом з ним і бажають поселитися в службовому приміщенні, а також додає документи, що підтверджують родинні стосунки членів його сім'ї. "Члени сім'ї народного депутата дають письмову згоду на проживання в зазначеному приміщенні", - йдеться у документі.

Тобто довідку з місця проживання про склад сім'ї та реєстрацію місця проживання вже не вимагається.

Крім того, законопроект вносить зміни до статті 4 закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", згідно з якими до заяви про надання державної соціальної допомоги додається: паспорт або документ, що посвідчує особу; декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім'ї; довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).

Довідка про склад сім'ї виключена з переліку, та замість неї пропонується надавати згоду членів сім'ї на обробку їх персональних даних та довідку про їх доходи та майно.