ua en ru

Кабмін пропонує ВР дозволити йому виступити гарантом "Укргідроенерго" перед ЄБРР

Кабмін пропонує ВР дозволити йому виступити гарантом "Укргідроенерго" перед ЄБРР Фото: Кабмін

Пропонуються зміни до держбюджету на 2015 рік

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді дозволити уряду надати відповідну державну гарантію в забезпечення виконання зобов'язань публічного акціонерного товариства "Укргідроенерго" перед Європейським банком реконструкції та розвитку у сумі, що не перевищує 180.000 тис. євро. Відповідний проект закону №3564 "Про внесення зміни до статті 6 закону "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (щодо умов кредитування проекту "Реабілітація гідроелектростанцій") був зареєстрований в Раді 1 грудня 2015 року.

Автори законопроекту пояснюють, що у 2012 році ВРУ ратифікувала кредитну угода (Проект "Реабілітації гідроелектростанцій") між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку на суму - 200 млн. євро. Зазначеною угодою визначено, що першою датою погашення кредиту є березень 2015 року; датою останньої вибірки коштів - березень 2018 року.

Відповідно до пояснювальної записки, Європейським банком реконструкції та розвитку запропоновано замінити суверенний кредит держави на суму невибраної частини позики у сумі, що не перевищує 180.000 тис. євро, на інституційний кредит публічного акціонерного товариства "Укргідроенерго", сто відсотків акцій якого належить державі, під гарантію Кабміну на наступних умовах:

- новий пільговий період погашення кредиту - 5(п'ять) років ;
- продовження термінів вибірки коштів - до 2021 року;
- продовження термінів погашення - до 2031 року;
- незмінні інші фінансові умови;
- повторна сплата комісії не потребується.

Зазначається, що реалізація цих пропозицій ЄБРР дозволить покращити умови кредитування проекту без зупинення його реалізації. Для їх реалізації і необхідне прийняття даного законопроекту.

Підкреслюється, що впровадження документу не потребує додаткових матеріальних і фінансових витрат з державного бюджету. "Реалізація законопроекту позитивно впливатиме на показники дефіциту державного бюджету та державного боргу, при цьому показник гарантованого державою боргу може збільшитися", - зазначають автори проекту закону.

Нагадаємо, у жовтні ЄБРР погодив проект модернізації державної акціонерної компанії "Укргідроенерго".