ua en ru

Кабмін пропонує ВР прийняти зміни щодо особливостей управління держбанками

Кабмін пропонує ВР прийняти зміни щодо особливостей управління держбанками Фото: Кабінет міністрів України

У Раді зареєстрований відповідний законопроект

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді прийняти законопроект №4162 "Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей управління державними банками". Відповідний документ був зареєстрований в парламенті 26 лютого 2016 року.

Зокрема, законопроектом закріплюється, що державний банк - це банк, 100% статутного капіталу якого належать державі.

Так, держбанк утворюється за рішенням уряду. Витрати на формування статутного капіталу банку передбачаються в законі про Державний бюджет України на відповідний рік. Зазначається, що Кабмін зобов'язаний отримати позитивний висновок Національного банку України з приводу наміру заснування держбанку. Отримання висновку Національного банку України є обов'язковим також у разі ліквідації (реорганізації) державного банку, за винятком його ліквідації внаслідок неплатоспроможності.

Статут держбанку затверджується урядовою постановою.

Кабмін здійснює повноваження власника щодо акцій, які їй належать у статутному капіталі держбанку відповідно до цього закону, угоди про взаємодію, що укладається між Кабінетом міністрів України та державним банком на виконання цього закону, та статуту державного банку. При цьому вищим органом управління держбанку є наглядова рада, яка складається із семи незалежних членів, визначених на конкурсних засадах в порядку, встановленому урядом.

Підкреслюється, що члени наглядової ради виконують свої функції на платній основі. Порядок скликання, голосування, прийняття і оформлення рішень наглядової ради визначаються положенням про наглядову раду. Повноваження наглядової ради можуть достроково припинятись у разі невиконання ключових показників угоди про взаємодію.

Зазначається, що наглядова рада не може втручатися в оперативну діяльність державного банку. А держава в свою чергу не може будь-яким чином впливати на прийняття рішень, які належать до виключної компетенції наглядової ради держбанку. В разі виникнення суперечностей між положеннями цього Закону та інших законів в частині повноважень держорганів щодо державних банків, застосовуються положення цього закону.

Пропонується встановити, що виконавчим органом державного банку є правління. Голова та члени правління, які обираються на конкурсних засадах, призначаються та звільняються з посади наглядовою радою.

Підкреслюється, що у разі прийняття рішення про часткове або повне відчуження державою належних їй акцій держбанку такий банк втрачає статус державного. Власники акцій зобов'язані привести статут та діяльність банку у відповідність з вимогами цього закону та нормативно-правових актів НБУ.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України прийняв постанову "Про затвердження Порядку обрання членів наглядових рад державних банків".