ua en ru

Кабмін пропонує ВР підвищити адвалорну ставку акцизу на тютюнові вироби до 15%

Кабмін пропонує ВР підвищити адвалорну ставку акцизу на тютюнові вироби до 15% Фото: Кабінет міністрів України

Зараз така ставка становить 12%

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді підвищити адвалорну складову акцизу на тютюнові вироби до 15% з метою гармонізації українського законодавства з європейськими нормами. Відповідний законопроект №4158 був зареєстрований в парламенті 26 лютого 2016 року.

Підкреслюється, що зараз акцизне навантаження на дорогі сигарети значно менше, ніж на дешеві. Збільшення тільки специфічної ставки акцизу в 2016 році відповідно до закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році" призвело до ще більшого розриву в акцизної навантаженні на дешеві і дорогі сигарети.

"В Європейських країнах податкове навантаження на сигарети різних цінових категорій майже однакова і становить близько 60%. Для збільшення податкового навантаження на дорогі сигарети, які курять заможні люди, необхідно збільшувати саме розмір адвалорної ставки", - зазначають автори законопроекту.

Так, відповідні зміни пропонується внести до статті 215 Податкового кодексу.

Вказується, що такі зміни дозволять вирівняти податкове навантаження на дорогі й дешеві сигарети, а також дозволять наповнити держбюджет.

Нагадаємо, що згідно з новою податковою реформою, яка вступила в чинності 1 січня 2016 року, специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, а також мінімальний акцизний податковий тягар і сплата акцизного податку з тютюнових виробів збільшуються на 40%, адвалорна ставка залишається без змін.