ua en ru

Кабмін пропонує збільшити штрафи за порушення правил вилову риби

Кабінет міністрів України розробив законопроект "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства)", яким пропонує посилення відповідальності за порушення правил вилову риби. Відповідний законопроект №3079 від 14.08.2013 р. зареєстровано в Верховній Раді України.

Кабінет міністрів України розробив законопроект "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства)", яким пропонує посилення відповідальності за порушення правил вилову риби. Відповідний законопроект №3079 від 14.08.2013 р. зареєстровано в Верховній Раді України.

Автор документа - прем'єр-міністр України Микола Азаров.

У пояснювальній записці указується, що проект закону має на меті посилення відповідальності за порушення громадянами та посадовими особами правил рибальства, а саме: порушення правил рибальства; експлуатації на водних об'єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням; порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин; перевищення лімітів та нормативів використання природних ресурсів, перевищення затверджених лімітів (квот) та нормативів використання водних біоресурсів; уточнення повноважень органів та осіб, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Також даним проектом закону передбачається посилити відповідальність за порушення правил рибальства у вигляді проведення робіт на рибогосподарських водних об'єктах без погодження відповідно до законодавства та невжиття заходів щодо збереження середовища існування та умов відтворення водних біоресурсів.

Так, документом вносяться зміни до ч. 4 ст. 85 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка передбачає, що рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, використання промислових знарядь лову особами, які не мають дозвільних документів на промислове рибальство, інших заборонених знарядь лову, засобів масового знищення водних біоресурсів або перебування на водоймі чи у прибережній захисній смузі із забороненими знаряддями лову і зазначеними речовинами буде штрафуватися на суму від 115 до 175 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - від 20 до 40) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, а на на посадових осіб - від 140 до 230 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - від 30 до 50) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника.

Повторне грубе порушення правил рибальства, вчинене протягом року, пропонується штрафувати на суму від 235 до 355 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, і та посадових осіб - на суму від 290 до 440 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь.

Також вносяться зміни до ст. 86-1, згідно з якою експлуатація на водних об`єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням, якщо його наявність передбачена відповідними нормативами, або з неефективно працюючим рибозахисним обладнанням, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 95 до 105 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - від 1 до 6) і на посадових осіб - від 490 до 990 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - від 5 до 8).