ua en ru

Кабмін пропонує посилити контроль за обігом продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною

У Верховній Раді (ВР) України зареєстрований урядовий законопроект № 11362, згідно з яким пропонується посилити державний контроль за обігом продуктів тваринного походження не призначених для споживання людиною. Текст відповідного проекту закону опубліковано на офіційному сайті ВР.

Законопроектом визначено, що побічним продуктом тваринного походження є вся туша або частини туш убитих, загиблих тварин, сировина і продукти тваринного походження, не призначені або визнані непридатними для споживання людиною і таки, що підлягають обов'язковій обробці, переробці, утилізації чи видаленню.

Крім того, пропонується розділити такі продукти на III категорії в залежності від ступеня ризику для здоров'я людини. Державний контроль у сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження здійснюється з метою захисту від негативного впливу таких продуктів на навколишнє середовище, мінімізації ризиків для здоров'я людини і тварин, забезпечення безпеки харчових і кормових продуктів.

Державне управління у сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження здійснюють Кабінет міністрів, центральний орган виконавчої влади з питань формування та забезпечення реалізації державної аграрної політики та центральний орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики в галузі ветеринарної медицини.

Також відповідно до законопроекту продукти утилізації тваринного походження можуть бути перероблені і реалізовані. "Продукти утилізації побічних продуктів тваринного походження (вторинні продукти), які повністю перероблені у відповідності з порядком, затвердженим центральним органом виконавчої влади з питань формування та забезпечення реалізації державної аграрної політики, можуть бути розміщені на ринку за умови їх маркування", - йдеться в законопроекті .

Крім того, законопроект визначає обов'язки і права операторів ринку у сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження.