ua en ru

Кабмін пропонує зменшити строк видачі фітосанітарного сертифікату до 24 годин

Кабінет міністрів України пропонує зменшити строк видачі фітосанітарного сертифікату до 24 годин. Про це йдеться у проекті постанови Кабінету міністрів Україні щодо дерегуляції, презентація якого є в розпорядженні РБК-Україна.

Як зазначається у презентації, у країнах ЄС фітосанітарний сертифікат видається за 2 години. А в Україні відповідно до статті 29, 37, 46 закону "Про карантин рослин", фітосанітарний інспектор має в розпорядженні до 5 діб на проведення фітосанітарних процедур та видачу заявнику відповідного дозвільного документу.

"Це досить великий строк для розвитку документів, що спричиняє постій транспортних засобів. За оцінками експертів, втрати від 5-денного терміну видачі сертифікату можна оцінити в 2 дол./т. зерна при обсязі в 30 т в рік. Втрати за оплату фрахту судна на час до отримання сертифікату становлять приблизно 60 млн дол. Разом всі втрати складають 1,2-1,7 млрд дол.", - йдеться у презентації.

Зменшення строку видачі фітосанітарного сертифікату до 24 годин, згідно з прогнозами Кабміну, призведе до збільшення додаткових інвестицій в економіку приблизно до 600-800 млн грн., призведе до зростання економіки на 400-600 млн грн, створить 3-6 тис. робочих місць та дасть податкові надходження у сумі 1 - 3 млн грн.

Нагадаємо, Кабмін пропонує скоротити до 10 днів строк на виставлення рахунку за випробування ЗЗР.

Зазначимо, що уряд прогнозує ефект від ухвалення законодавства про дерегуляцію на рівні 10-11 млрд грн до 2020 р.