ua en ru

Кабмін пропонує штрафувати за недотримання безпеки нехарчової продукції до 25,5 тис. грн

Кабінет міністрів України пропонує посилити контроль за безпекою нехарчової продукції і налагодить ефективну взаємодію між підприємцями й органами ринкового нагляду. Відповідні зміни до закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" Кабмін схвалив на засіданні 25 грудня 2013 р. повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

"Прийняття проекту закону сприятиме забезпеченню додержання принципів державної регуляторної політики, покращенню умов діяльності суб'єктів господарювання й посилить захист споживачів", - заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта.

За його словами, запропоновані зміни вносяться у зв'язку з тим, що за півтора року, відколи реалізуються норми закону, виявлено факти недопущення посадових осіб до проведення перевірок характеристик продукції. Між тим, обов'язкові вимоги до нехарчової продукції встановлено в 36 технічних регламентах. Проте часто виробники чи розповсюджувачі уникають перевірки продукції й відповідальності за реалізацію небезпечних товарів, що загрожує суспільним інтересам і перешкоджає державі вживати відповідних заходів.

Прийняття запропонованих норм допоможе відстежувати послідовність постачання нехарчової продукції від виробника до споживача й не допускати розповсюдження небезпечної продукції на ринку України.

Зокрема, пропонується застосовувати штрафні санкції до суб'єктів господарювання, котрі перешкоджають перевіряти характеристики нехарчової продукції або ж відмовляються виконувати законні вимоги посадових осіб, які здійснюють державний ринковий нагляд.

Розмір запропонованих штрафних санкцій співвідносний зі штрафними санкціями за інші порушення, встановлені цим законом, а саме нехарчова продукція, яка не відповідає санітарним вимогам і несе загрозу для навколишнього середовища і безпеки життя, здоров'я людей передбачає штрафні санкції у розмірі 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25,5 тис. грн).

"Упровадження змін надасть можливість врегулювати проведення перевірок згідно з чинним законодавством і вилучати небезпечну продукцію з ринку України", - наголосив Максюта.

Нагадаємо, органами ринкового нагляду є Укрморрічінспекція, Держветфітослужба, Держгірпромнагляд, НКРЗі, Держспоживінспекція, Держлікслужба, Держархбудінспекція, Держсільгоспінспекція, Держатомрегулювання та Пробірна служба.