ua en ru

Кабмін пропонує розташувати енергоблоки №3 і 4 Хмельницької АЕС біля Нетішина

Кабінет міністрів пропонує розташувати енергоблоки №3 і 4 Хмельницької АЕС біля Нетішина. Про це йдеться в урядовому законопроекті №11088 "Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції".

Законопроект передбачає, що на кожному енергоблоці розміщується реакторна установка типу ВВЕР-1000/В-392 (водо-водяний енергетичний реактор на теплових нейтронах) номінальною тепловою потужністю 3012 МВт.
Крім того, планується направити 100 млн грн на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування, будівництва та введення в експлуатацію енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької АЕС, у тому числі для оплати товарів, робіт і послуг, що поставляються з Російської Федерації в Україну або закуповуються в Україні. За рахунок залучення таких кредитів планується забезпечити фінансування 80% вартості будівництва енергоблоків. Фінансування 20% вартості будівництва передбачається за рахунок тарифу на електричну енергію для ДП "НАЕК "Енергоатом".

Виробництво електроенергії на енергоблоках № 3 та № 4 Хмельницької АЕС становитиме 15 млрд 44 млн. кВт.год/рік.

Додатково будуть створені близько 1,9 тис. робочих місць, а на період будівництва чисельність будівельного персоналу становитиме (максимально) 4 тис. 570 осіб.

Нагадаємо, Кабмін схвалив ТЕО будівництва 2 енергоблоків на ХАЕС вартістю 36,7 млрд грн.