ua en ru

Кабмін пропонує Раді ввести кримінальну відповідальність для виборців за продаж голосу

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України ввести кримінальну відповідальність для виборців за продаж свого голосу.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України ввести кримінальну відповідальність для виборців за продаж свого голосу. Про це йдеться в урядовому законопроекті №4741 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян)", текст якого розміщений на сайті Ради.

Так, законопроект пропонує внести в Кримінальний кодекс доповнення, згідно з якими пропонує ввести покарання за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем (чи учасником референдуму) для себе чи третьої особи вигоди за відмову від участі в голосуванні, за голосування на виборчій дільниці більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, а також за передачу виборчого бюлетеня іншій особі, незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів, виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк.

Також пропонується встановити кримінальну відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання виборцю( чи учаснику референдуму) винагороди за продаж свого голосу. Такі діяння пропонується карати обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.
Також законопроект передбачає введення відповідальності за здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди, що карається обмеженням волі на строк від 2 до 4років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 1 до 3 років.

Крім того, законопроект пропонує посилити відповідальність за перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, обман або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії в роботі комісії без поважних причин, встановивши, що такі діяння караються обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк. Згідно діючого законодавства такі діяння караються штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5,1 тис. грн до 8,5 тис. грн ) або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 2 років та позбавленням права обіймати певні посади на строк від одного до трьох років.

Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншим чиновником пропонується карати позбавленням волі на строк від 3 до 7 років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк від двох до 3 років (сьогодні такі діяння караються обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк).

Крім того, посилено відповідальність за фальсифікацію виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців. Згідно з урядовим законопроектом, такі діяння пропонується карати позбавленням волі на строк від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк від одного до 3 років. (сьогодні такі діяння караються штрафом від 3,4 тис. до 6,8 тис. грн або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років).

Підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та ін. караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк від двох до трьох років (сьогодні такі діяння караються штрафом від 5,1 тис. до 10,2 тис. грн або обмеженням волі на строк від 1 до 4 років).

Викрадення чи приховування виборчої скриньки з бюлетенями або протоколу про підрахунок голосів виборців чи учасників референдуму, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей карається позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років (сьогодні такі діяння караються штрафом від 3,4 тис. грн до 6,8 тис. грн або обмеженням волі на строк до 2 років).

Ці дії, вчинені повторно чи за попередньою змовою групою осіб, членом виборчої комісії, кандидатом на виборах, представником чи уповноваженою особою політичної партії, місцевої організації політичної партії, та ін. пропонується карати позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 2 до 3 років.

"Прийняття проекту сприятиме забезпеченню захисту виборчих прав громадян, посиленню відповідальності за їх порушення, недопущенню повторення негативних наслідків під час проведення наступних виборів та референдумів, наближенню законодавства України до законодавства ЄС", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.