ua en ru

Кабмін пропонує Раді ввести сертифікацію насіння згідно з вимогами ЄС

Кабмін пропонує ввести сертифікацію насіння згідно з вимогами Євросоюзу. Про це йдеться в урядовому законопроекті №3833 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері насінництва та розсадництва", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

"Метою проекту закону є приведення у відповідність до вимог законодавства вимогам СОТ та ЄС, удосконалення та спрощення механізму здійснення державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва, уточнення повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі щодо здійснення державного нагляду (контролю) у частині насінництва та розсадництва", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Так, законопроект пропонує внести зміни до закону України "Про насіння і садивний матеріал", згідно з якими у сфері насінництва та розсадництва на законодавчому рівні вводиться міжнародна термінологія та класифікація та передбачається здійснення сертифікації насіння і садивного матеріалу згідно з вимогами, встановленими Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСD).

Проектом закону також пропонується, що видача сертифікатів, проведення польового інспектування, ділянкового та лабораторного сортового контролю, маркування партій насіння - є платною адміністративною послугою.

Також передбачається, що ввезення в Україну насіння та садивного матеріалу не занесеного до реєстру сортів та/або до реєстру сортів Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСD) для селекційних, дослідних робіт і експонування, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України, на основі підтвердження.

"З метою удосконалення механізму проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу передбачено, що арбітражне (експертне) визначення якості насіння може проводитися на вимогу споживача у лабораторіях, визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, а визначення якості садивного матеріалу - в лабораторіях, акредитованих згідно із законодавством", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.