ua en ru

Кабмін пропонує Раді ввести ПДВ на перевезення поїздами Інтерсіті+

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України обкласти податком на додану вартість перевезення поїздами Інтерсіті+.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України обкласти податком на додану вартість перевезення поїздами Інтерсіті+. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 4308а "Про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2014 р." (щодо корегування показників)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує внести зміни до статті 195 розділу 5 Податкового кодексу, виключивши з переліку операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою , послуги з перевезення пасажирів швидкісними поїздами Інтерсіті+.

У даний момент перевезення в поїздах "Інтерсіті+" оподатковуються за нульовою савці ПДВ.

Нагадаємо, 5 липня 2012 р. Верховна Рада ухвалила в цілому урядовий законопроект №10224 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо Державної податкової служби і у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні"), яким вводилася нульова ставка ПДВ на квитки в поїздах "Інтерсіті+". За це рішення проголосували 262 депутати. На думку авторів законопроекту, це рішення повинно було здешевити квитки на швидкісні потяги на 16,6%.

У серпні 2012 р. (починаючи з 14 серпня) "Укрзалізниця" прибрала ПДВ з квитків на потяги "Інтерсіті+".

У лютому 2013 . Кабмін запропонував взагалі звільнити від ПДВ до 1 січня 2017 р. надання послуг з перевезення пасажирів швидкісними поїздами категорії "Інтерсіті +".

Однак, у серпні 2013 р. Кабмін залишив нульову ставку ПДВ для квитків на потяги "Інтерсіті +".

Відзначимо, що зараз ПДВ в ціні квитків на ці поїзди теж немає, однак документально оформлено як "нульова ставка ПДВ".

Стягнення ПДВ за нульовою ставкою передбачає компенсацію цього податку з бюджету на користь "Укрзалізниці", в той час як повна відміна податку такої компенсації не передбачає.