ua en ru

Кабмін пропонує Раді усунути соціальну несправедливість у питанні соцстрахування

Кабмін пропонує Раді усунути соціальну несправедливість у питанні соцстрахування Фото: Кабмін

Загальнообов'язкового державного соціального страхування не будуть позбавлені внутрішньо переміщені особи

Кабінет міністрів України пропонує до розгляду в Верховній Раді України законопроект №3088 "Про внесення змін до закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо сплати страхових внесків) від 15 вересня 2015 року. Текст відповідного документу розміщено на офіційному сайті парламенту.

"Основною метою проекту акта є виконання обов'язків стосовно сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, платниками єдиного внеску та прав застрахованих осіб та членів їх сімей на отримання страхових виплат (послуг), " - зазначено в пояснювальній записці до документу.

Як зазначають автори проекту закону, з метою усунення соціальної несправедливості, яка виникла при прийнятті Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" законопроектом передбачено, що платникам єдиного внеску, які мають місцезнаходження (місцепроживання) в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, надається право на відтермінування обов'язків, визначених частиною другою статті 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" на період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції або до переходу населеного пункту під контроль української влади.

Підставою для такого відтермінування буде заява платника єдиного внеску у довільній формі, яка подається одночасно із сертифікатом Торгово-промислової палати України про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) до органу доходів і зборів не пізніше тридцяти календарних днів, наступних за днем закінчення АТО.

Важливо, що заяви, які будуть подані платниками пізніше тридцяти календарних днів, наступних за днем закінчення АТО, не розглядатимуться.

Таким чином, органи доходів і зборів у десятиденний строк з дня отримання заяви повинні будуть прийняти рішення про відтермінування обов'язків щодо сплати внесків.

Отже відповідальність, штрафні та фінансові санкції за невиконання обов'язків платника єдиного внеску в період з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО, до платників єдиного внеску застосовуватися не будуть.

Крім того, законопроектом також передбачається, що єдиний внесок не нараховується на виплати та не утримується з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період та працівників, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту.

Нагадаємо, найближчим часом Кабмін хоче спростити доступ до безоплатної правової допомоги.
Крім того, міністр соціальної політики Павло Розенко розраховує на проведення пенсійної реформи до 2016 року.