ua en ru

Кабмін пропонує Раді посилити відповідальність за парковку на місцях для інвалідів

Кабмін пропонує Раді посилити відповідальність за парковку на місцях для інвалідів Фото: Раді пропонують посилити відповідальність за парковку на місцях для інвалідів

Штраф може зрости 465 до 1 020 гривень

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді прийняти законопроект №5629 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за парковку, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю". Документ був зареєстрований в парламенті 30 грудня 2016 року.

Зокрема, проектом закону пропонується збільшити штраф за парковку автотранспорту на місцях, призначених для інвалідів, на 119%.

Передбачається встановити, що парковка на місцях для інвалідів водієм, який не має підтверджуючих документів про наявність у нього або у одного з пасажирів інвалідності (крім явно виражених ознак інвалідності), тягне за собою штраф для водіїв у розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум становить 17 гривень). Таким чином, штраф може зрости 465 до 1 020 гривень.

Згідно із законопроектом, інвалід може використовувати будь-яке паркомісце, якщо на парковці відсутні позначення паркомісць для інвалідів. Також встановлюється право на паркувальне місце для інвалідів біля житлових будинків. Розпізнавальний знак "Водій з інвалідністю" повинен буде розміщуватися на автомобілях спереду і ззаду.

Пропонується дозволити евакуацію автомобілів, які займають місця для інвалідів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство внутрішніх справ (МВС) працює над законопроектом про посилення відповідальності за парковку транспорту на місцях, призначених для осіб з інвалідністю.