ua en ru

Кабмін пропонує Раді врегулювати питання держперевірок дотримання пожежної безпеки

Кабмін пропонує Раді врегулювати питання держперевірок дотримання пожежної безпеки Фото: пожежна інспекція (facebook.com-MNS.GOV.UA)

Законодавчу базу у сфері цивільного захисту пропонується привести у відповідність з вимогами стандартів ЄС

Кабінет міністрів України пропонує Верховній раді прийняти законопроект №9132 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо способів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки". Проект був зареєстрований у парламенті 28 вересня 2018 року, передає РБК-Україна.

У пояснювальній записці уряд наголошує, що у ході практичної реалізації положень Кодексу цивільного захисту України стосовно державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки, з урахуванням змін у законодавстві, а також позиції ДСНС щодо зменшення регуляторної ролі держави і фінансового навантаження на суб’єкти господарювання виникла необхідність у вдосконаленні змісту кодексу.

"Українську законодавчу базу у сфері цивільного захисту необхідно привести у відповідність з вимогами європейських стандартів щодо запобігання можливим техногенним катастрофам та пожежам шляхом здійснення відповідних заходів державного нагляду (контролю)", - сказано у записці.

Зокрема, проектом закону пропонується внести зміни до Кодексу, чітко визначивши, що органи держнагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки в обов’язковому порядку проводять планові перевірки лише суб’єктів господарювання, віднесених згідно із законом до високого ступеня ризику, а також підприємств, установ, організацій державної і комунальної форми власності.

Разом з тим пропонується встановити, що на суб’єктах господарювання із середнім та незначним ступенями ризику планові перевірки не проводяться у разі надання такими суб'єктами центральному органу виконавчої влади, який здійснює держнагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, договору добровільного страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам або їхньому майну внаслідок небезпечної події, що може виникнути на території та/або об’єктах нерухомості, які належать їм на праві власності, володіння або користування.

Передбачається, що у цьому разі планові перевірки не проводяться протягом строку дії зазначеного договору страхування, але не більше 8 років для суб’єктів господарювання із середнім та не більше 10 років - з незначним ступенем ризику.

Нагадаємо, 30 березня влада розпочала проведення перевірок пожежної безпеки в громадських закладах в Україні. Зокрема, перевіряли кінотеатри, торгові центри (ТЦ), школи, садки тощо.

Як писало РБК-Україна раніше, мер Києва Віталій Кличко дав доручення перевірити усі торгові приміщення і об'єкти поблизу станцій метро і зупинок громадського транспорту на дотримання норм пожежної безпеки.