ua en ru

Кабмін пропонує Раді поліпшити стандарти поховання

Кабмін пропонує Раді поліпшити стандарти поховання Фото: глава Кабміну Володимир Гройсман (kmu.gov.ua)

У Кабміні очікують, що прийняття проекту буде стимулювати розвиток кремації замість звичайного поховання

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді поліпшити стандарти поховання. Відповідний законопроект № 8248 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення сфери поховання" був зареєстрований у Раді 5 квітня.

Згідно з пояснювальною запискою, документ передбачає забезпечити економію землі за рахунок розвитку кремації шляхом надання можливості органам місцевого самоврядування залучати інвестиції для будівництва нових крематоріїв, ввести прозорий механізм надання адмінпослуг і запровадити стандарти послуг поховання для поліпшення їх якості.

Зокрема, документом пропонується ввести штраф у розмірі 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, тобто, 3 400 гривень, арешт до 6 місяців або обмеження / позбавлення волі на строк до 3 років за наругу над колумбарної нішею. Таке ж покарання планується встановити за незаконне заволодіння урною з прахом померлого або предметами в колумбарної ніші, перешкоджання або недопущення потрапляння ритуальної процесії, родичів, знайомих померлого, надавачів ритуальних послуг на місце поховання.

У проекті пропонується передбачити, що використання в цілях, не передбачених законодавством, або самовільне використання кладбіщінскіх і колумбарних споруд, намогильних споруд, склепів, урн з прахом, могил чи інших неповажних дій щодо сім'ї або пам'яті померлого, місця поховання або релігійних принципів і традицій карається штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 гривень), арештом на строк до 4 місяців або обмеженням або позбавленням волі на строк до 2 років.

Відзначимо, що законопроектом пропонується заборонити працівникам правоохоронних органів, органів реєстрації актів цивільного стану та установ охорони здоров'я передавати представникам послуг поховання інформацію про померлого і його родичів. За таке розголошення планується встановити кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, з 15 березня 2018 року набувають чинності так звані "поправки Лозового" в Кримінально-процесуальний кодекс. Згідно з поправками, без дозволу судді не можна буде поховати людину навіть в тому випадку, якщо людина померла вдома.