ua en ru

Кабмін пропонує Раді створення нової електронної системи державного контролю

Кабмін пропонує Раді створення нової електронної системи державного контролю Фото: Кабмін

Зміни мають поліпшити умови для ведення бізнесу та зменшити адміністративний тиск на суб’єктів господарювання

Кабінет міністрів України вніс до розгляду Верховною Радою України проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю)" №2531а від 27 серпня 2015 року. Текст цього законопроекту вже розміщено на офіційному сайті ВРУ.

"Одним із важливих завдань Уряду на сьогоднішній день є поліпшення умов для ведення бізнесу, зменшення адміністративного тиску на суб'єктів господарювання, постала необхідність створення прозорої та відкритої електронної системи державного нагляду (контролю), яка дозволить мати доступ до інформації про всі заходи державного нагляду (контролю), що у свою чергу сприятиме захисту від зайвого втручання посадових осіб контролюючих органів у діяльність суб'єктів господарювання при проведенні заходів державного нагляду (контролю)" - заявляють автори законопроекту.

Зокрема, у зв'язку з набранням чинності Закону України від 02 березня 2015 року № 222 "Про ліцензування видів господарської діяльності", відповідно до якого місцеві державні адміністрації визначаються органами ліцензування у відповідній сфері господарської діяльності (частина четверта статті 2) законопроектом внесені зміни до абзацу другого статті 1 Закону про контроль в частині визначення місцевих державних адміністрацій органами державного нагляду (контролю) в межах повноважень передбачених законом.

Крім того, "з метою створення більш прозорої системи стягнення адміністративно - господарських санкцій, зменшення корупціоногенних чинників у діяльності органів державного нагляду (контролю), підвищення правової захищеності бізнесу, пропонується поширити норму щодо обов'язкового судового розгляду питання стягнення адміністративно - господарських санкцій на всі органи державного нагляду (контролю), діяльність яких підпадає під дію Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", у випадку невиконання порушником рішення про застосування санкцій протягом 15 календарних днів".

В цілому, даним законопроектом пропонуються наступні зміни:

- створюється Інтегрована автоматизована система державного нагляду (контролю) з інформацією про всі проведені заходи,

- підвищується відповідальність посадових осіб органів державного нагляду (контролю),

- передбачається встановлення єдиного порядку стягнення адміністративно - господарських санкцій, які застосовуються органами державного нагляду (контролю) за фактами встановлених порушень,

- необхідність розміщення на офіційних веб-сайтах органів державного нагляду (контролю) нормативно-правових актів, дотримання яких перевіряється під час здійснення заходів контролю.

"Запровадження цих положень сприятиме впорядкуванню здійснення державного нагляду (контролю) та підвищенню рівня захисту бізнесу" - вказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що шляхом запровадження нових методів в держуправлінні, зокрема на електронних закупівлях вдалося зекономити більше 120 млн гривень.