ua en ru

Кабмін пропонує Раді надати заступникам міністра Кабінету міністрів статус держслужбовців

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України надати заступникам міністра Кабінету міністрів України статус державних службовців.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України надати заступникам міністра Кабінету міністрів України статус державних службовців. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 5096 "Про внесення змін до законів України "Про центральні органи виконавчої влади" та "Про Кабінет Міністрів України" (щодо удосконалення окремих положень)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує внести зміни до статті 47 закону України "Про Кабінет міністрів України", згідно якими перший заступник міністра Кабінету міністрів України та заступники міністра Кабінету міністрів України є державними службовцями.

Також законопроект пропонує внести доповнення до статті 42 закону України "Про Кабінет міністрів України", згідно з якими керівник апарату прем'єр-міністра України призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом міністрів України за пропозицією прем'єр-міністра України.

Нагадаємо, згідно з діючим законодавством, керівник апарату прем'єр-міністра України призначається на посаду та звільняється з посади прем'єр-міністром України без участі Кабміну.

Крім того, проект закону передбачає, що працівники апарату прем'єр-міністра України та патронатних служб першого віце-прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністрів України та міністрів, які не очолюють міністерство (крім керівника апарату прем'єр-міністра України) призначаються на посаду та звільняються з посади міністром Кабінету міністрів України за поданням відповідно прем'єр-міністра України, першого віце-прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністрів України та міністра, який не очолює міністерство.

Нагадаємо, згідно діючого законодавства, ініціювати звільнення цих посадовців може лише перший віце-прем'єр-міністр України, віце-прем'єр-міністри та міністр, який не очолює міністерство.

Як зазначається у пояснювальній записці, даний проект закону розроблений Міністерством юстиції України відповідно до листа міністра Кабінету міністрів України Остапа Семерака (від 15 травня 2014 року № 6135/0/2-14) з метою врегулювання процедури призначення та звільнення керівника апарату прем'єр-міністра України, працівників патронатних служб прем'єра, першого віце-прем'єра, віце-прем'єрів та міністрів, які не очолюють міністерства. Також цей законопроект дозволить врегулювати питання визначення статусу першого заступників міністра Кабінету міністрів України.