ua en ru

Кабмін пропонує Раді надати право містам об'єднуватися

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді встановити порядок об'єднання територіальних громад, що мають спільні кордони, на рівні сіл, селищ та міст.

Кабінет міністрів (Кабмін) пропонує Верховній Раді (ВР) встановити порядок об'єднання територіальних громад, що мають спільні кордони, на рівні сіл, селищ та міст. Текст відповідного проекту закону "Про право територіальних громад на об'єднання" № 3849 оприлюднений на сайті парламенту.

"Необхідність розроблення цього проекту закону зумовлена суперечливістю положень статті 6 закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", відсутністю процедури об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст", - йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

Зокрема, у законі "Про місцеве самоврядування в Україні" визначається, що рішення про об'єднання територіальних громад ухвалюється на місцевих референдумах територіальних одиниць, які планують об'єднатися. Новий законопроект пропонує ухвалювати рішення про об'єднання на підставі договору між головами сіл, селищ та міст, який укладається на підставі рішень місцевих референдумів цих територіальних одиниць.

Водночас якщо під час об'єднання в територіальні громади передбачається зміна територіальних меж цих одиниць, то вони мають звернутися з відповідною пропозицією до Верховної Ради.

Крім того, законопроектом пропонується надати можливість селищам та містам об'єднуватися в територіальні громади, тоді як наразі це можуть робити лише села.

При цьому територія об'єднаної територіальної громади повинна бути нерозривною, розташована в межах однієї області, а її межі повинні відповідати межам сусідніх територіальних громад.

Важливим моментом є те, що відстань від адміністративного центру об'єднаної територіальної громади до найвіддаленішого населеного пункту цієї громади не може перевищувати, як правило, 30 км (автомобільними дорогами загального користування).

Водночас адміністративним центром об'єднаної територіальної громади визначається населений пункт, який має розвинуту інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру об'єднаної територіальної громади, а її найменування, як правило, є похідним від найменування населеного пункту, визначеного її адміністративним центром.

При цьому у разі такого об'єднання статус населених пунктів, що увійшли до об'єднаної територіальної громади, не змінюється.

Як зазначається у пояснювальній записці, за попередніми даними, 10278 сільських рад представляють інтереси 284451 сільських населених пунктів, 64 міста обласного значення включають більше 200 населених пунктів. Слід також відзначити, що не кожне село, селище, місто на практиці є самостійною адміністративно-територіальною одиницею, а його жителі - самостійною територіальною громадою. Так, близько 1 тис. населених пунктів приєднані до міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення і разом з ними становлять єдині територіальні громади, в той же час зберігаючи за собою права територіальних громад сіл, селищ, міст.