ua en ru

Кабмін пропонує Раді позбавити місцеву владу права встановлювати тарифи на тепло та водопостачання

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України позбавити місцеву владу права встановлювати тарифи на тепло та водопостачання, а також прирівняти виробництво сонячної енергії до енергії вітру.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України позбавити місцеву владу права встановлювати тарифи на тепло та водопостачання, а також прирівняти виробництво сонячної енергії до енергії вітру. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 4644 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення розрахунків за енергоносії)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Законопроект пропонує надати право Нацкомпослуг встановлювати тарифи на теплову енергію з урахуванням послуг з опалення, що виключить процедуру двоетапного затвердження тарифів для споживачів.

Так, згідно з документом, місцеві органи влади мають право встановлювати тарифів на побутові, комунальні, крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, послуги з централізованого опалення, послуги з централізованого постачання холодної та гарячої води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг).

Також законопроект передбачає запровадження зарахування коштів, що вносяться за теплову енергію (для виробництва якої використовується природний газ, що постачається гарантованим постачальником), на поточні рахунки із спеціальним режимом використання теплопостачальних та теплогенеруючих організацій для проведення розрахунків за використаний природний газ.

"Оплата теплової енергії, для виробництва якої повністю або частково постачається природний газ гарантованим постачальником, здійснюється споживачами теплової енергії шляхом перерахування коштів на рахунки із спеціальним режимом використання, які відкривають теплопостачальні організації в уповноваженому банку. Оплата теплової енергії шляхом перерахування коштів на інші рахунки забороняється. Оплата споживачем теплової енергії шляхом перерахування коштів на рахунок із спеціальним режимом використання є обов'язковою умовою договору на постачання теплової енергії укладеного між теплопостачальною організацією та споживачем теплової енергії. Кошти, що надійшли на рахунки із спеціальним режимом використання перераховуються банками згідно з порядком розподілу коштів, затвердженим Кабінетом Міністрів України виключно на рахунок: гарантованого постачальника; теплогенеруючої організації; теплопостачальної організації; теплотранспортуючої організації", - йдеться у законопроекті.

Крім того, пропонується привести розрахунки "зеленого тарифу" для електроенергії виробленої з енергії сонячного випромінювання до єдиних розрахунків для електричної енергії, виробленої з енергії вітру.

"Зелений тариф" встановлюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, на обсяги відпуску до Оптового ринку електричної енергії України за виключенням обсягів споживання електричної енергії на власні та господарські потреби виробниками електричної енергії з альтернативних джерел енергії", - йдеться у законопроекті.

Так, на електроенергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання наземними об'єктами електроенергетики, об'єктами електроенергетики, які встановлені на дахах та/або фасадах будинків, величина встановленої потужності яких не перевищує 100 КВт, та встановлені на дахах та/або фасадах приватних домогосподарств величина встановленої потужності яких не перевищує 10 КВт, законопроект пропонує встановити такі коефіцієнти "зеленого тарифу":

- до 30 червня 2014 р. - 3,50;

- з 01 липня 2014 р. по 31 грудня 2014 р. - 2,10;

- з 01 січня 2015 р. по 31 грудня 2019 р. - 1,89;

- з 01 січня 2020 р. по 31 грудня 2024 р. - 1,68;

- з 01 січня 2025 р. по 31 грудня 2029 р. - 1,47.

Також законопроект пропонує запровадити правило, згідно з яким всі виробники електричної енергії з відновлювальних джерел енергії, будуть закуповувати електричну енергію для власних потреб або для господарських потреб за ціною, яка відповідає величині "зеленого тарифу", встановленого такому виробнику.

"Закупівля електричної енергії для власних та господарських потреб виробником електричної енергії з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії - вироблену лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями) здійснюється виключно у енергопостачальників, що здійснюють постачання електричної енергії на закріпленій території, за тарифом у розмірі еквівалентному "зеленому" тарифу встановленому для такого виробника національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики", - йдеться у законопроекті.

Крім того, документ передбачає скасування пільгового приєднання об'єктів електроенергетики, які виробляють електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії, за рахунок коштів, передбачених у тарифах на передачу або розподіл електричної енергії.

Законопроект передбачає внесення зміни до законів України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг", "Про житлово-комунальні послуги", "Про місцеве самоврядування в Україні".