ua en ru

Кабмін пропонує продовжити мораторій на підвищення пенсій у 2017

Кабмін пропонує продовжити мораторій на підвищення пенсій у 2017 Фото: підвищення пенсій у 2017 залишиться заморожено

Також переглянутий порядок нарахування стипендій

Уряд пропонує Верховній раді до кінця 2017 року продовжити обмеження щодо ряду пенсійних норм. Про це йдеться в проекті державного бюджету України на 2017 року, опублікованому на офіційному сайті Верховної Ради.

зокрема, мова йде про те, що максимальний розмір пенсій не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів (ПМ) для непрацездатних. При цьому, за основу береться ПМ, встановлений законом про держбюджет на 1 вересня 2015 року, тобто 1074 гривні. Таким чином, максимальна пенсія до 31 грудня 2017 року не повинна перевищувати 10,740 тис гривень.

Крім того, залишаються замороженими пенсійні виплати та довічне грошове утримання для депутатів, суддів, прокурорів та екс-членів Кабміну. Зберігаються і обмеження на виплати пенсій для працюючих пенсіонерів. Вони, як і раніше, зможуть претендувати лише на 85% пенсійних виплат. Нагадаємо, що зазначені обмеження діють в Україні вже два роки.

Крім того, у бюджеті-2017 уряд, як і обіцяв, переглянуло правила нарахування стипендій. Розміри виплати, зокрема, для студентів-сиріт, з 2017 року буде визначати Кабмін. Зараз у законодавстві чітко передбачений розмір стипендій для даної категорії студентів - стипендія вдвічі повинна перевищувати розмір стипендіальних виплат у відповідному навчальному закладі.

Соціальні стипендії будуть нараховуватися виходячи з рівня доходу сім'ї і успіхів у навчанні. Гарантовану стипендію будуть мати діти-сироти у віці 18-23 років, які навчаються у внз. Академічні стипендії, як і анонсувалося раніше, планується виплачувати виключно за успішне навчання та досягнення у науковій діяльності за критеріями, які визначить Кабмін.

Нагадаємо, Кабмін пропонує збільшити витрати на стипендії до 5,8 млрд гривень в 2017.