ua en ru

Кабмін пропонує скасувати з 1 січня 2013 р. монополію БТІ на техінвентаризацію нерухомості

Кабінет міністрів України пропонує скасувати з 1 січня 2013 р. монопольне право Бюро технічної інвентаризації (БТІ) на надання послуг з проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна. Відповідний указ поданий Кабміном у Верховну Раду України і зареєстрований 10 квітня 2012 р. під № 10286-1.

Розробником закону є Міністерство юстиції України.

Цей закон, як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, скоротить час і спростить процедуру проведення техінвентаризації, а також дозволить громадянам вільно вибирати суб'єкт, який буде проводити технічну інвентаризацію нерухомого майна. Послуги громадянам зможуть надавати не тільки комунальні підприємства (БТІ), але і фізичні особи-підприємці, а також юрособи за умови отримання ліцензії та наявності в штаті трьох фахівців, що мають кваліфікаційний сертифікат.

Процедуру технічної інвентаризації досить буде пройти лише один раз (первинна процедура є обов'язковою). Технічна інвентаризація нерухомості буде обов'язковою лише перед прийняттям в експлуатацію (у тому числі після реконструкції і капітального ремонту), а також перед проведенням держреєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва і у випадку держреєстрації припинення права власності на об'єкт нерухомості у зв'язку з його знищенням. В інших випадках технічна інвентаризація проводиться за бажанням замовника, при цьому забороняється вимагати її проведення в непередбачених вище випадках. Таким чином, при купівлі-продажу нерухомості не знадобиться кожен раз давати запит в БТІ.

Термін проведення технічної інвентаризації з видачею відповідних документів не повинен перевищувати 30 календарних днів. Вся інформація буде вноситися до Державного реєстру прав на нерухоме майно, матеріали технічної інвентаризації є власністю держави.

Закон набуває чинності з наступного дня після його опублікування, крім статей 3, 4 і 12, які набирають чинності з 1 січня 2013 р.

Нагадаємо, 26 грудня 2011 р. Президент України Віктор Янукович підписав закон, який продовжує повноваження БТІ до 1 січня 2013 р.