ua en ru

Кабмін пропонує зобов'язати власників частки в профучасніке фондового ринку розкривати структуру власності

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 11308, ініційований Кабінетом міністрів України, згідно з яким пропонується зобов'язати власників частки в професійному учаснику фондового ринку розкривати структуру власності. Текст законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування фондового ринку" опублікований на офіційному сайті ВР.

Відповідно до законопроекту пропонується зобов'язати особу, яка має істотну участь у професійному учаснику фондового ринку такого професійного учасника фондового ринку повідомляти про зміни розміру частки такої істотної участі, про структуру власності (для юридичних осіб) або відомості про своїх асоційованих осіб (для фізичних осіб).

Крім того, пропонується зробити обов'язковим отримання державним реєстратором від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку інформації про відсутність діючих ліцензій на здійснення певного виду діяльності на фондовому ринку юридичної особи, у разі проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - професійного учасника фондового ринку.

Також, обов'язковим буде підтвердження українською аудиторською фірмою копії аудиторського висновку аудитора іноземної держави, яке подається для одержання ліцензії на провадження певного виду професійної діяльності на фондовому ринку юридичною особою, яка має намір здійснювати професійну діяльність на фондовому ринку і засновником якої є іноземна юридична особа.