ua en ru

Кабмін пропонує маркувати етикетки харчових продуктів написом "з ГМО", у разі якщо частка ГМО перевищує 0,9%

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 9388 від 1 листопада 2011 ініційований Кабінетом міністрів України про внесення змін до закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" (щодо уточнення термінів та їх визначення). Текст законопроекту опубліковано на сайті ВР.

Відповідно тексту законопроекту забороняється обіг харчових продуктів, маркування яких не відповідає цьому законом. Усі харчові продукти, які звертаються в Україну, повинні маркуватися державною мовою та містити:
назва харчового продукту;
назву та місцезнаходження, телефон в Україні виробника або імпортера харчових продуктів і країну виробництва;
кількість нетто харчового продукту у встановлених одиницях виміру (вага, об'єм або поштучно);
перелік інгредієнтів харчового продукту у порядку зменшення їх ваги або обсягу, у тому числі харчових добавок та ароматизаторів, що використовувалися в процесі його виробництва;
калорійність та поживну цінність у частині кількості білків, жирів і вуглеводів у встановлених одиницях виміру на 100 грамів (мілілітрів) харчового продукту;
дату споживання ("Вжити до" або "Дата виробництва і термін придатності");
умови зберігання, використання та приготування, якщо харчовий продукт вимагає певних умов зберігання, використання і приготування для забезпечення його безпеки;
застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та особами, чутливі до алергенів) у випадках, визначених законодавчими актами;
наявність у харчових продуктах зареєстрованих в установленому порядку ГМО або складових (інгредієнтів), які були вироблені з зареєстрованих генетично модифікованих організмів (відображається на етикетці харчового продукту написом "з ГМО"), якщо частка ГМО в харчовому продукті перевищує 0, 9%. Порядок етикетування харчової продукції, що містить генетично модифіковані організми або вироблена з їх використанням, затверджується Кабінетом міністрів України.
Крім того, проектом закону передбачається, що вимоги до маркування алкогольних напоїв, у тому числі виноробної продукції, встановлюються нормативними правовими актами, що регулюють питання їх виробництва та обігу.
Маркування нефасованих харчових продуктів здійснюється державною мовою в порядку, встановленому нормативно-правовими актами.
Надання споживачам інформації про продукцію громадського харчування здійснюється виробником в будь-який спосіб у доступній наочній формі.
Текст для маркування харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок підлягає обов'язковому затвердженню центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я при їх державної реєстрації.
Інформація про харчовому продукті, який визначає ознаки суттєвої відмінності цього харчового продукту від інших продуктів того ж виду ("натуральний", "органічний", "екологічно чистий" "оригінальний", "без ГМО") та / або подібна інформація на додаток до тієї , яка вказана в цій статті, може надаватися споживачеві тільки після проведення процедури її підтвердження, встановленої відповідними законодавчими актами.Рішення про надання зазначеної в цьому пункті інформації приймається виробником.
Тільки законодавчими актами можуть встановлюватися додаткові вимоги щодо маркування певних видів харчових продуктів.