ua en ru

Кабмін пропонує ліцензувати професійну діяльність на товарній біржі

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 11304, ініційований Кабінетом міністрів, яким пропонується встановити адміністративну відповідальність за вчинення професійної діяльності на товарних біржах без ліцензії. Текст відповідного законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Згідно тесту проекту закону юридична особа, яка має намір здійснювати професійну діяльність на товарному біржовому ринку, звертається до центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики з заявою про видачу ліцензії. Від імені юридичної особи заяву подає керівник.

Так, за здійснення діяльності на товарній біржі без ліцензії тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1000 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 - 17 тис. грн).

Крім того, законопроект передбачає відповідальність за маніпуляцію на товарній біржі. За дії, які призвели до отримання учасником ринку або третіми особами прибутку у значних розмірах (від 500 і більше неоподатковуваних мінімумів), а також за розголошення, передачу або надання доступу до інсайдерськими даними накладатимуться штрафні санкції у розмірі 51-170 тис. грн.

Також, пропонується піддавати біржову діяльність обов'язковому аудіюванню. А самі біржі будуть створюватися у формі акціонерних товариств.

Планується, що в разі ухвалення закон вступить в силу через 6 місяців після опублікування.