ua en ru

Кабмін доручив розслідувати невиконання "Нафтогазом" плану реформування оператора ГТС

Кабмін доручив розслідувати невиконання "Нафтогазом" плану реформування оператора ГТС Фото: Міненерго (РБК-Україна)

Відповідне рішення сьогодні було прийнято на засіданні уряду

Кабінет міністрів України доручив Міненерго створити міжвідомчу комісію по розслідуванню систематичного невиконання НАК "Нафтогаз України" плану передачі активів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ВАТ "Магістральні газопроводи України". Про це повідомляє "Урядовий Портал".

Так, відповідне рішення було прийнято сьогодні, 6 вересня, на засіданні Кабміну на підставі доповіді міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика.

Повідомляється, що до складу міжвідомчої комісії мають увійти представники секретаріату Кабміну, Міненерговугілля, Мін'юсту та Генпрокуратури України.

Звіт за результатами проведеного розслідування планується розглянути на засіданні уряду і прийняти подальші відповідні рішення.

Крім того, був підготовлений попередній перелік активів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ВАТ "МГУ", а також план їх передачі вказаному товариству.

Повідомляється, що НАК "Нафтогаз України" представив перелік активів, який відрізняється від схваленого протокольним рішенням уряду. Цей перелік активів не узгоджений з секретаріатом Енергетичного співтовариства, як того вимагає п. 4 постанова КМУ №496 від 1.07.16.

Як наслідок, Міненерговугілля не має права затвердити наданий перелік активів. Таким чином, своїми діями НАК "Нафтогаз України" фактично саботує виконання постанови КМУ №496.

Викладені вище обставини призводять до зриву процесу реструктуризації НАК "Нафтогаз України" з метою відокремлення діяльності з транспортування природного газу і до невиконання українською стороною взятих на себе зобов'язань перед європейською спільнотою.

Нагадаємо, раніше НАК "Нафтогаз України" оголосив відкриті торги на надання інвестиційно-банківських послуг, пов'язаних із забезпеченням відокремлення діяльності з транспортування природного газу ("анбандлинг"), включаючи залучення кваліфікованого партнера до управління газотраснпортной системою України.