ua en ru

Кабмін доручив Клименку контролювати якість імпортних нафтопродуктів

Міністр доходів і зборів Олександр Клименко отримав доручення від прем'єр-міністра Миколи Азарова забезпечити належний контроль якості імпортованих в Україну нафтопродуктів. Відповідний документ є в розпорядженні РБК-Україна.

Це доручення з'явилося після акції протесту біля Кабміну проти підвищення акцизів на нафтопродукти, яка відбулася 27 травня та була організована Київським клубом автомобілістів.

У своєму зверненні до уряду громадські активісти вимагали винести на суспільне обговорення законопроект про збільшення податкового навантаження на ринок нафтопродуктів, підвищити прозорість звітності Укравтодору (який неефективно використовує зібрані з водіїв податки при будівництві доріг), а також посилити контроль за якістю імпортованих та реалізованих через гуртово-роздрібні мережі нафтопродуктів з боку Міндоходів та Держспоживінспекції.

Нагадаємо, як зазначав директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, посилення держконтролю за якістю пального в Україні дозволить автомобілістам зменшити свої витрати на 10% за рахунок витіснення з ринку неякісної продукції, а бюджету - збільшити доходи. "Несплата податків та продаж "бодяги" - речі дуже пов'язані між собою. Наприклад, береться А-80, завезений з-за кордону або вироблений у нас, до нього додаються присадки і виходить псевдо А-92", - пояснював експерт.